Google+ Followers

Ad

marți, 15 aprilie 2014

PRAJITURA TEODORA



Prajitura Teodora cuprinde 3 blaturi din pandispan, cel din mijloc cu rahat si nuci, si crema de lamaie. Eu am preferat o crema de vanilie, deci am modificat putin reteta.

Ingrediente blat 1+3:
  • 8 oua
  • 120 g zahar (8 linguri)
  • 120 g faina (8 linguri)
  • 2 lingurite esenta de vanilie
Ingrediente blat 2:
  • 8 albusuri
  • 120 g zahar (8 linguri)
  • 120 g faina (8 linguri)
  • 350 g rahat (+/- dupa preferinte)
  • 80 g nuca  (+/- dupa preferinte)

Ingrediente crema:
  • 8 galbenusuri
  • 200 g zahar pudra
  • 100 g faina (7 linguri)
  • 1 l lapte
  • esenta de vanilie dupa gust (sau zeama si coaja de la o lamaie)
  • 200 g unt moale
Mod de preparare blaturi 1+3:
Mixati bine ouale cu un praf sare. Adaugati treptat zaharul pana compozitia isi tripleaza volumul apoi incorporati treptat faina si esenta.
Puneti compozitia in doua tavi  (40*28 cm) tapetate cu hartie de copt si dati-le la cuptor preincalzit la 160 grade pentru 12-13 minute. Daca cuptorul nu coace in modul convectie pregatiti compozitia pentru o tava, coaceti-o apoi pregatiti pentru cel de-al doilea blat.
Mod de preparare blatul 2:
Mixati bine albusurile cu un de praf sare. Adaugati treptat zaharul pana compozitia isi tripleaza volumul apoi incorporati treptat faina mixand usor. Adaugati rahatul si nucile prajite si amestecati usor cu o spatula.
Puneti compozitia intr-o tava (40*28 cm) tapetata cu hartie de copt si dati-o la cuptor preincalzit la 160 grade pentru 13-15 minute.
Pentru crema puneti la fiert 800 ml lapte. Separati mixati galbenusurile cu zaharul pudra, adaugati treptat faina si apoi laptele.
Cand laptele de pe foc fierbe adaugati amestecul cu galbenusuri, amestecati frecvent si fierbeti crema la foc potrivit spre mic in jur de 10 minute pana se ingroasa si faina este fiarta apoi lasati-o la racit. Amestecati din cand in cand.
Mixati spuma 200 g unt moale, adaugati treptat din crema racita si la urma puneti esenta de vanilie dupa gust. Daca vreti sa faceti crema cu lamaie adaugati zeama si coaja unei lamai.
Peste blatul 1 intindeti jumatate din crema. Acoperiti cu blatul 2, inteindeti peste el restul de crema si acoperiti cu blatul 3.
Dati prajitura la rece cateva ore apoi taiati-o dupa plac.