Ad

joi, 10 aprilie 2014

Cozonacul cu nuca si caramel



Ingrediente:
Aluat:
-750 gr.faina
-1  cana de lapte
-5 linguri de zahar
-drojdie cat o nuca(cam 40 de gr.)
-3 oua
-1 margarina Rama
-1 galbenus de ou pentru uns cozonacii
-putin unt pentru uns tava
Umplutura:
-500 gr.nuca
-zahar cat de dulce doriti sa fie(eu am pus cam 200 grame)
Caramel:
-400 g zahar
-150 g unt
-300 ml. smantana pentru frisca(30 % grasime)

Mod de preparare:
Aluat:
1.Amestecam usor ingredientele uscate,adaugam apoi laptele caldut in care am dizolvat drojdia si apoi ouale usor batute si amestecate cu margarina topita.
2.Framantam totul  bine pana ne rezulta un aluat elastic,pufos si potrivit de moale.
3.Il lasam la dospit cam 30-40 de minute,timp in care pregatim caramelul asa:
4.Punem zaharul intr-o craticioara la foc mediu amestecand ocazional cu o spatula.
5.Cand incepe sa se inchida la culoare,incepem sa il amestecam de la margine catre mijlocul cratitei pentru a evita arderea lui.Continuam sa lasam pe foc pana  pana toate bucatile de zahar se topesc,dar avem grija sa nu il caramelizam prea tare, doar pana culoarea incepe sa devina una aurie si amestecul foarte fluid.

6.In acest moment luam cratita de pe foc adaugam untul,amestecam usor pana se topeste,dupa care adaugam frisca.Procedam cu atentie deoarece zaharul caramelizat va fierbe si va imprastia  balonasele si aburi care  sunt fierbinti.


7.Punem inapoi pe foc mic si amestecam din cand in cand pana zaharul se topeste complet si consintenta  caramelului incepe sa se ingroase putin,dar atentie,nu trebuie sa se ingroase foarte tare fiindca se va mai ingrosa dupa ce se raceste.Daca il fierbeti prea mult, cand se raceste caramelul se va solidifica,eu zic ca ii este suficient cam 5-7 minute din momentul in care punem cratita din nou pe foc.Putem face si proba inchegarii asa:intr-un pahar cu apa foarte rece picuram putin caramel;daca bilutele picurate isi pastreaza forma,atunci caramelul este gata,daca se imprastie,atunci mai trebuie sa il lasam putin.
8.Luam aluatul si il impartim in 10 parti egale.Intindem fiecare parte intr-o foaie foarte subtire.Ungem foaia cu un strat subtire de caramel si apoi presaram deasupra nuca macinata si amestecata cu zaharul.
9.Rulam fiecare foaie si asezam prin suprapunere intr-o tava de cozonac unsa cu unt cate 5 sucituri.Ne vor iesi doi cozonaci.
10.Ungem cozonacii cu galbenus de ou si ii dam la cuptorul preincalzit, la foc potrivit(mediu), pana devin aurii si sunt patrunsi.
11.Cand sunt copti,ii scoatem din cuptor,ii lasam sa se tempereze si apoi  turnam deasupra caramel,pe care il incalzim foarte putin in cuptorul cu microunde pentru a fi mai fluid si a se intinde mai bine.Cine doreste poate sa puna peste caramel si nuca intreaga sau macinata.
Nota:Putem sa pregatim cozonacul fara caramel, sau numai dintr-o sucitura simpla.In acest caz ne vor iesi 3 sucituri.

Atat a fost...pofta mare tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu