Ad

marți, 15 aprilie 2014

Prajitura cu blat de bezea si crema de nes



Ingrediente:
Pentru blatul de bezea:
- 6 albusuri
- 280 g. zahar
- 8 linguri pline cu nuca

Pentru crema:
- 6 galbenusuri
- 6 linguri zahar pudra
- 3, 4 lingurite nes
- 200 g. unt

Pentru ornat:
- nuci maruntite

Mod de preparare:
Se bat spuma albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul treptat si se mai bat cca. 3 minute pana cand spuma e tare, ca la bezele. Se adauga apoi nuca macinata si se amesteca usor, cu o spatula, nu cu mixerul!!!
Se toarna compozitia intr-o tava de aprox. 25 x 35cm, tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt. Se coace blatul la foc mic spre mediu (150 grade C) timp de 35 de minute. Se lasa la racit:
Se amesteca galbenusurile cu zaharul la bain-marie cca. 5 minute, din momentul in care apa de dedesubt incepe sa clocoteasca. Tineti minte ca apa din vasul de jos nu are voie sa atinga fundul vasului in care este crema. Doar aburii au voie :D. Se adauga apoi untul rece, taiat in bucatele si nesul, si se mai lasa inca 8-10 minute sau pana cand compozitia se ingroasa. amestecand des. Crema se lasa apoi la racit timp de minim 2, 3 ore. Eu am facut-o seara si dimineata de-abia am asamblat prajitura.
Blatul copt se taie pe jumatate, in lungul tavii:
O jumatate, care la mine a fost putin mai groasa, ramane ca baza pe platou. Cu tot cu hartia de copt.
Se pune jumatate de crema pe foaia de bezea, se niveleaza si se acopera cu blatul ramas, in asa fel incat marginile (mai groase) sa fie opuse. In felul asta, prajitura are tinuta (blaturile se intercaleaza perfect :P)
Acum se indeparteaza hartia de copt de pe blaturi, daca ati folosit asa ceva, desigur, prin procedeul numit: pensulare cu apa :D, cum am aratat si aici: Rulada trenulet. Prima data o indepartati pe cea de sus, dand de cateva ori cu pensula de bucatarie uda pe intreaga suprafata (in felul asta, hartia se dezlipeste foarte usor) iar apoi printr-o miscare ferma rasturnati prajitura, si o indepartati si pe cea care era jos, si acum a ajuns sus. Ati inteles ceva?! :D
Se intinde crema ramasa deasupra si se niveleaza:
Se presara nucile maruntite:
Tocate cu cutitul sau date prin blender cateva secunde…la fel de impresionant :D
Prajitura se tine la rece cateva ore. Cu cat mai multe, cu-atat mai bine, dar nu cred ca e omeneste posibil sa rezisti atat de mult in fata unei asemenea ispite :D. Eu am tinut-o doar 2 ore, dupa care am feliat-o. Cu un cutit zimtat!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu