Ad

duminică, 6 aprilie 2014

Prajitura Carpati



Timp de preparare:
150 minute (complexitate medie)

Ingrediente:

          Pentru blat:

  • 3 oua
  • 1 cana ulei
  • 1 cana lapte
  • 1 cana zahar
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • faina cat cuprinde (in jur de 1 kg)

    Pentru crema:

  • 2 cani si jumatate de zahar
  • 1,5 l lapte
  • 13 linguri faina
  • 200 g unt
  • 2 esente de rom

    Pentru glazura:

  • 100 g ciocolata neagra
  • 150 g lapte
  • 1 lingura ulei
  • alune macinate, nuca de cocos (pentru decor)
    Mod de preparare:    
          
    Blatul:
         1. Intr-un bol mixam ouale cu zaharul apoi incorporam uleiul treptat (ca la maioneza) amestecand mereu .
        2. Adaugam laptele,omogenizam apoi punem faina cu bicarbonatul stins in putin otet (eu am folosit 1300 g de faina)
        3.Impartim coca in 8 parti aproximativ egale ( daca aveti tava de la aragaz mai mica, puteti imparti coca in 9-10 parti).
        4. Intindem foile ,pe rand , pe blatul de lucru, presarat cu putina faina.
        5. Pe rand, coacem foile pe dosul tavii de aragaz (unsa cu ulei).
        6. Foile sunt subtirele si se vor coace rapid de aceea trebuie supravegheate in timpul coacerii.

        Crema:
        7. Zaharul il caramelizam intr-un vas, la foc mic (trebuie sa avem grija sa nu il ardem pentru ca isi va schimba gustul in amarui).
        8. Dupa ce zaharul s-a caramelizat, adaugam faina si amestecam bine pentru a nu se forma cocoloase.
        9. Dupa ce a-ti omogenizat bine faina, adaugati laptele fierbinte, putin cate putin, amestecand energic in crema de pe foc.
       10.Continuati fierberea, amestecand continuu.
       11.Dupa ce crema s-a ingrosat si s-a fiert, oprim focul.
       12.Adaugam untul si esentele de rom apoi omogenizam crema.
       13.Crema obtinuta o lasam sa se raceasca complet apoi o repartizam in mod uniform intre foi avand grija ca pe ultima foaie sa fie cu crema cea mai multa (pentru a va fi mai usor, inainte de a incepe sa umpleti foile cu crema, pastrati separat crema pentru ultima foaie).
       14.Lasam prajitura, cateva ore pentru a se inmuia (de obicei, eu o las de seara pana dimineata, bagata la frigider).

       Taierea:
       15.Prima oara taiem marginile pe cele 4 laturi.
       16.Masuram latura mica a prajiturii si apoi o taiem in trei bucati, pe lungime ( prajitura poate fi               taiata si in 4 parti, daca va doriti sa fie mai mica).
       17.Luam prima bucata si o taiem pe diagonala, obtinand astfel 2 bucati triungiulare.
       18.Lipim cele doua bucati triunghiulare apoi le glazuram.


       Glazura:
        
    19. Intr-un vas punem la topit ciocolata, apoi adaugam laptele si o lingura de ulei.
       20. Omogenizam bine si cu acest topping, glazuram prajitura.
       21. Dupa ce prajitura e glazurata, o ornam cu nuca de cocos, alune,etc.
       
    Prajitura carpatiPrajitura carpatiPrajitura carpati
    Prajitura carpatiPrajitura carpatiPrajitura carpati
    Prajitura carpatiPrajitura carpatiPrajitura carpati
    Prajitura carpatiPrajitura carpatiPrajitura carpati
    Prajitura carpatiPrajitura carpatiPrajitura carpati
    Prajitura carpatiPrajitura carpatiPrajitura carpati
    Prajitura carpatiPrajitura carpatiPrajitura carpati
    Prajitura carpatiPrajitura carpatiPrajitura carpati

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu