Ad

duminică, 13 aprilie 2014

Prăjitură cu foi, cremă de vanilie și lămâie


Ingrediente
Pentru FOI ( 3 bucăți):
  • 1 pachet de margarină
  • 2 ouă
  • 2 pahare zahăr farin
  • 2 lingurițe rase amoniac
  • 16 linguri lapte
  • făină cât cuprinde (cca 500-600 gr.)
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • un vârf cuțit sare
Pentru CREMĂ:
  • 1,0  l lapte
  • 5 ouă
  • 160 – 200 gr. făină (depinde de mărimea ouălor)
  • 350 gr. zahăr
  • 3- 4 plicuri zahăr vanilat
  • coaja rasă de lămâie (după gust)
  • zeama de la 1 lămâie
  • unt cât 2 nuci (cca 80- 100 gr)
 Pentru GLAZURA DE LĂMÂIE:
  • 1 cană zahăr pudră
  • 5- 6 linguri zeamă de lămâie
Mod de preparare
FOILE (3 foi):
- Se amestecă foarte bine margarina cu zahărul și zahărul vanilat.
- Se adaugă ouăle, apoi laptele și se omogenizează compoziția.
- Se adaugă amoniacul stins cu puțină zeamă de lămâie, coaja rasă de lămâie, apoi se pune treptat făina (cernută înainte) cât cuprinde, pentru a rezulta un aluat tare care să poată fi frământat și modelat.
- Se împarte aluatul în trei părți egale și se întind trei foi care se coc pe fundul tăvii.
- Se tapetează tava cu făină sau hârtie de copt, se așează foaia de aluat care se înțeapă cu furculița și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru cca 10 minute (depinde de cuptor), până când foaia se rumenește ușor pe margini. (Foaia trebuie să rămână albă).
- După ce toate foile s-au copt se lasă să se răcească.
- În timp ce foile se răcesc, ne ocupăm de cremă.
CREMA:
- Se pune laptele la fiert (mai puțin un pahar, care se oprește pentru rezervă).
- Din cele 5 ouă se separă și se pun deoparte 3 albușuri.
- Se freacă restul de ouă (2 ouă întregi și 3 gălbenușuri) foarte bine cu 250 gr. zahăr, se adaugă făina și se amestecă până rezultă o pastă omogenă.
- Separat, se bat spumă cele 3 albușuri puse deoparte, iar când spuma este consistentă (”nu cade din vas”) se adaugă treptat cele 100 gr. zahăr și se continuă mixatul până când zahărul s-a  ”topit” și bezeaua este densă.
- Când laptele a clocotit se toarnă în el, încet, amestecând continuu, compoziția de ouă și făină și se ține pe foc mic (amestecând în continuare), până când crema este fiartă și se îngroașă. (Este posibil ca ea să se îngroașe, dar să nu fie suficient fiartă; în acest caz, apelați la paharul de lapte de rezervă. Crema este fiartă atunci când bulele de fierbere sunt foarte mari.)
- Se dă crema la o parte de pe foc și imediat se adaugă untul, amestecând până ce acesta este incorporat complet în cremă.
- Se adaugă apoi coaja rasă de lămâie, zeama de lămâie și se omogenizează bine crema.
- Cât crema este încă fierbinte, se adaugă treptat câte o lingură din bezeaua pregătită anterior, amestecând ușor, de sus în jos cu o spatulă, până când s-a incorporat tot albușul, iar crema capătă o consistență extrem de fină și pufoasă.
ASAMBLARE:
- Crema se împarte în două și se toarnă fierbinte peste primele două foi.
- Se așează prima foaie în tava de asamblat, se toarnă primul strat de cremă care se nivelează, se așează foaia a doua, se presează puțin, se întinde restul de cremă, peste care se pune ultima foaie.
- Prăjitura asamblată se dă la rece cu o mică greutate peste ea și se ține acolo aproximativ o zi, timp în care foile se înmoaie și se înfrăgezesc. (Aveți grijă să nu puneți o greutate prea mare, pentru că riscați să iasă crema dintre foi. După câteva ore, după ce crema se răcește și se întărește, trebuie să luați ”greutatea” de pe prăjitură).
- După 24 ore de stat la rece, se prepară o glazură de lămâie care se toarnă peste prăjitură.
- Se mai lasă prăjitura glazurată la rece încă vreo 4-5 ore, până se întărește glazura.
- Înainte de servire se taie prăjitura și se decorează după preferință cu lămâie și frunze de mentă.
Prajitura cu foi, crema de vanilie si lamaiePrajitura cu foi, crema de vanilie si lamaie
Prajitura cu foi, crema de vanilie si lamaiePrajitura cu foi, crema de vanilie si lamaie
Prajitura cu foi, crema de vanilie si lamaiePrajitura cu foi, crema de vanilie si lamaie
Succes și …Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu