Ad

joi, 10 aprilie 2014

Prajitura cu mac si crema mascarpone, cu lamaie



INGREDIENTE BLAT pentru o tava de 30x25cm:
7 albusuri
180g zahar
1/2 lingurita sare 
100g mac
40g nuca de cocos
60g faina 000
1 lingurita praf de copt

CREMA:
7 galbenusuri
4 foi de gelatina 
SAU
200g unt moale

+180g zahar 
750g crema de branza 
3 linguri suc de lamaie
1 lingurita esenta de vanilie

GLAZURA:
200g ciocolata (cu lapte, amaruie sau amestec)
100g frisca lichida

PREPARARE:
Pentru blat, albusurile se mixeaza spuma tare, impreuna cu sarea.
Se adauga zaharul si se reia mixarea, pana cand se revine la consistenta tare.
Se adauga faina cernuta si praful de copt (amestecate anterior intre ele), amestecand usor cu telul, circular, de sus in jos.


Nuca de cocos se amesteca impreuna cu macul, apoi se adauga in compozitia anterioara, in mai multe transe, continuand a amesteca usor.


Compozitia obtinuta se toarna, apoi niveleaza, in tava unsa si tapetata sau acoperita cu hartie de copt (eu prefer cea de a doua varianta).



Blatul se coace 35 de minute, in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu.
Cand este gata, se lasa sa se raceasca in tava.


Daca pentru blat s-au folosit albusuri proaspete, galbenusurile se pot folosi in componentacremei, astfel: se freaca galbenusurile cu zaharul intr-o craticioara, se transfera pe baie de apa fierbinte (bain-marie) si se amesteca pana la topirea zaharului.
Foile de gelatina se pun la inmuiat in apa rece, timp de 5 minute. Odata hidratate, se storc in mana si se trasfera, pe rand, in crema de galbenusuri, amestecand dupa fiecare.
Crema de galbenusuri se lasa la racit.
Branza se mixeaza impreuna cu sucul de lamaie.
Daca se folosesc albusuri decongelate, galbenusurile din crema se inlocuiesc cu un pachet de unt moale, amestecat cu branza si sucul de lamaie; in caz contrar, crema de branza se amesteca impreuna cu crema de galbenusuri.

Blatul racit se desface de pe hartia de copt si se pune inapoi in tava, apoi se acopera cu crema.
Prajitura se introduce o ora la frigider, pentru a se intari usor.


Intre timp, se pregateste glazura, amestecand pe bain marie frisca lichida si ciocolata, taiata bucatale cat mai mici. Cand ciocolata este topita in proportie de 80%, oala se ia de pe bain-marie si se continua a amesteca, pana la omogenizare, apoi se lasa sa se raceasca.
Glazura se intinde peste crema si prajitura se reintroduce in frigider, pentru inca cel putin 1 ora. 



Se taie felii patrate, ce se pot aseza individual in hartie pentru briose.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu