Ad

marți, 27 mai 2014

Tort tiramisu cu capsuni




Ingrediente:

Blat:

4 oua
150 g zahar
75 g faina
3 linguri cacao
70 g amidon
2 lingurite de praf de copt
100 ml cafea tare pentru insiropat (puteti pune si o lingura sau doua de amaretto)

Crema si ornat:

500 g capsuni
10 g gelatina
300 g mascarpone
200 g branza de vaci
4 linguri zahar
sucul si coaja rasa de la o lamaie
100 ml suc de portocale
400 ml frisca
1 plic zahar vanilat
1 plic intaritor de frisca
optional 100 g ciocolata alba pentru decor


Se incinge cuptorul la 180 de grade (mediu). Se separa albusurile si se bat. Se bat galbenusurile cu zahar pana se dizolva zaharul. Se amesteca in compozitia de galbenusuri faina, cacao, amidon si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se inglobeaza albusurile batute in compozitie amestecand usor de jos in sus. Intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt se aseaza compozitia si se da la cuptor cam jumatate de ora, se incearca cu scobitoarea pentru a vedea daca e gata. Se scoate blatul si se lasa sa se racoreasca de preferinta pe un gratar.
Se curata capsunile si se pastreaza cele mai frumoase pentru decor. Restul se taie cubulete. Se inmoaie gelatina in suc de portocale si mai apoi se topeste fie la microunde fie la bain-marie. Se amesteca mascarpone cu branza de vaci, 200 ml frisca, zahar, capsunile cubulete, sucul si zeama de lamaie. Se toarna gelatina dizolvata in fir subtire in aceasta compozitie amestecand in continuu.
Se trece care va sa zica la montarea tortului. Se taie blatul pe 2 niveluri. In forma de tort se aseaza blatul inferior care se insiropeaza cu cafea. Se aseaza deasupra compozitia cu fructe, apoi al doilea blat, care se insiropeaza la randul lui. Se da tortul la rece 3-4 ore astfel incat sa se intareasca gelatina.
Se bat 200 ml frisca, daca e cazul puteti adauga intaritor. Se scoate tortul din frigider, se indeparteaza inelul si se unge tortul cu frisca. Eu am decorat cu ciocolata alba rasa, capsuni si menta din gradina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu