Ad

vineri, 9 mai 2014

Tort mousse de ciocolata cu crema de iaurt si mure



- un blat de tort din pandispan  (sau blatul preferat); eu am folosit foi de piscot gata preparate, imi plac pentru ca sunt foarte subtiri si pufoase, cu regret trebuie sa recunosc ca niciodata nu am putut taia blatul atat de fin :(

Pentru mousse de ciocolata :
- 250 g ciocolata amaruie
- 100 ml smantana
- 200 ml frisca ( nebatuta)
- 1/4 plic de gelatina

Pentru crema de iaurt cu mure :
- 250 ml iaurt
- 150 ml frisca nebatuta
- 30 g zahar vanilat sau 30 g zahar +1/2 pastaie de vanilie
- 1/2 plic de gelatina
- aproximativ 250 g mure 

Pentru ornat  : 20 g unt si 100 g ciocolata + extra ciocolata pentru decoratiuni (optional)

Pentru ca eu am folosit varianta cea mai comoda si anume am cumparat blatul, sar peste detaliile legate de magazinul de achizitie, pret etc, dar mentionez ca ar trebui sa aveti 4 foi de tort, astfel incat sectiunea finala a tortului sa fie: mousse de ciocolata, crema de iaurt cu mure, mousse de ciocolata. Binentelesc ca se poate si cu doua straturi de crema, dar mie mi se pare mai aspectuos asa.

Intai si intai ar trebui ionceput cu crema de iaurt, deoarece ea trebuie sa stea putin la rece ca sa se intareasca. Este foarte simplu de facut, este de fapt umplutura unei tarte pe care o fac foarte des si pe care ( am descoperit cu uimire) am omis sa o postez pe blog !
Gelatina se pune la umflat in putina apa si, dupa circa 10 minute se incalzeste la foc foarte mic, pana se inmoaie. Atentie, nu trebuie sa dea in clocot! Intre timp, se bate frisca pana se intareste, se adauga iaurtul si zaharul + semintele de vanilie. Se toarna deasupra gelatina si se amesteca pana la omogenizare. Se da la rece, mai bine zis la frigider pana e gata crema de ciocolata. In acest timp ea se vaintari suficient de mult incat sa poata sustine greutatea tortului.
Mie imi place foarte mult sa vad in crema semintele de vanilie, m-am obisnuit atat de mult cu ele incat uit ca altora li se poate parea ciudat sa vada atat de multe "impuritati" in preparatele de casa. Tin minte ca la un moment dat am fost intrebata daca am pus seminte de mac, sau, mai rau, am vazut o privire consternata de aspectul unei budinci cu vanilie. De atunci, ori de cate ori acestea sunt vizibile, am tendinta sa anunt la degustare ca punctuletele buclucase nu sunt altceva decat seminte vanilate.

Crema "mousse de ciocolata" este la fel de simplu de preparat : topim la bain marie ciocolata, taiata cubulete, impreuna cu smantana si gelatina. Eu nu las niciodata amestecul sa fiarba prea tare ci doar astept sa se inmoaie ciocolata suficient de tare incat sa o pot amesteca cu smantana. O alta varianta, la care am apelat si eu, este sa topim amestecul in cuptorul cu microunde dar si de aceasta data trebuie avut grija sa nu iarba. Lasam la racit si batem frisca.  Frisca si ciocolata topita se amesteca dar trebuie tinut cont de un aspect foarte important : cele doua compozitii trebuie sa aiba temperaturi apropiate, altfel crema se va taia iremediabil. Nu va grabiti, mai bine asteptati 5-10 minute decat sa stricati munca de pana acum.

Si cam asta e cu cremele... acum urmeaza asamblarea, partea cea mai usoara sau poate cea mai grea, depinde de cat de dichisit o sa fie tortul in final :)

Eu am fost putin cam masochista din doua motive : 
1: am ales sa fac torturi patrate, desi nu am forme potrivite in care sa le asamblez
2 : m-am incapatanat sa imbrac lateralele tortului intr-un grilaj de ciocolata care nu ar trebui sa fie greu de facut odata ce deprinzi tehnica. Eh... prima oara e mai greu :)

Neavand forma de tort, a trebuit sa improvizez una din folie alimentara de aluminiu. Am suprapus doua foi , suficient de lungi sa imbrace tortul pe lateral, apoi le-am impaturit in 3. Fasia finala era suficient de groasa pentru a-si pastra forma, dar suficent de maleabila pentru a putea fi modelata. Sper ca pozele sa fie suficient de explicite pentru cei care aleg aceasta cale:

Peste prima foaie de blat se pune 1/2 din crema de ciocolata. Se pune a doua foaie blat, se toarna crema de iaurt si se adauga murele. Pe cat posibil incercati sa nu le striviti, altfel ele vor pata crema. Se acopera apoi cu foaie de blat, restul de crema de ciocolata si in final iar blat.

Pentru topping am facut o crema din 20 g unt si 100  g ciocolata amaruie topite la bain marie. Pentru ornamente am folosit aproximativ 150 g ciocolata cu lapte, 50 g ciocolata amaruie si 50 g ciocolata alba. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu