Ad

duminică, 30 martie 2014

Tort Dobos




Timp de pregatire:  ore
Timp de gatire:  ore
Timp Total:  ore
Numar portii: 8
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Tort Dobos:
pentru un tort de 21 cm. diametru
  • blat: 6 oua mari, 1 praf de sare, 6 linguri de zahar, 6 linguri (a cate 25 de grame) de faina, 1 lingura extract de vanilie
  • crema: 400 de grame de unt, 6 galbenusuri, 200 de grame de zahar, 200 de grame de ciocolata de buna calitate cu minimum 70% cacao sau 100 de grame de cacao (caz in care se mareste cantitatea de zahar cu vreo 50-60 de grame), 1 lingura extract de vanilie, optional, 1 lingura de coniac bun
  • in plus: 6 linguri de zahar pentru caramelizat, unt pentru uns cutitul cu care se taie caramelul
Preparare Tort Dobos:
1. Albusurile se bat spuma tare cu praful de sare, se adauga rand pe rand zaharul si se bate in continuare pana se obtine o bezea ferma iar zaharul este complet dizolvat (poza 1).
2. Se adauga galbenusurile batute putin cu furculita, extractul de vanilie si faina si se amesteca totul prin rasturnare (poza 2). Pentru a amesteca corect blatul, se introduce o spatula pana pe fundul castronului apoi se ridica la suprafata compozitia de la fund, rasturnand-o. Se roteste cate putin castronul, repetand operatiunea de rasturnare pana cand compozitia are un aspect omogen.
3. Marcati pe coli de hartie de copt dimensiunea blaturilor (se pot desena pe dosul colii de hartie, aceasta fiind transparenta marcajele vor fi vizibile). Se imparte vizual compozitia din castron in 6 si fiecare șesime se intinde intr-un strat subtire formand un cerc cu diametrul de 22 cm. (poza 3).
4. Se coc blaturile pe rand in cuptorul preincins la 180 de grade, timp de 5-6 minute, atata cat marginile sa prinda o usoara tenta aurie, pentru ca fiind foarte subtiri, daca s-ar tine mai mult la cuptor s-ar usca (poza 4).
5. Blaturile se lasa sa se raceasca fara sa se suprapuna, iar dupa ce sunt complet reci se desprind de pe hartia de copt, se suprapun si li se egalizeaza marginile (poza 5).
preparare blat dobos
Prepararea cremei:
1. Galbenusurile cu zaharul si extractul de vanilie se pun intr-un castron deasupra unei cratite cu apa clocotita (bain marie) si se bat continuu cu telul in forma de para pana cand se dizolva zaharul, se infierbanta si incepe sa se ingroase crema (poza 1), apoi se dau deoparte. In cazul in care se foloseste cacao si nu ciocolata pentru crema, aceasta se adauga de la inceput peste galbenusuri, urmand sa se fiarba in bain marie impreuna, batand continuu cu telul. Daca se foloseste cacao, se lasa sa se raceasca crema de baza pana la temperatura camerei si se trece direct la punctul 4.
2. Intr-un alt castron asezat peste o craticioara cu apa clocotita se topeste ciocolata (poza 2).
3. Ciocolata topita se adauga peste crema de galbenusuri si se omogenizeaza (poza 3).
4. Se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei apoi se adauga untul taiat in cubulete si se incorporeaza cu mixerul. Optional, se adauga o lingura de coniac bun (da o aroma deosebita cremei). Cu cat se bate mai mult cu mixerul, cu atata crema va deveni mai spumoasa si mai deschisa la culoare (poza 4).
preparare crema dobos
Se alege unul dintre blaturi (cel mai reusit) si se pastreaza deoparte pentru decor.
Celelalte 5 blaturi ramase se suprapun cu crema (cantitatea de crema dintre blaturi ar trebui sa fie aproximativ egala cu grosimea acestora) si se acopera cu crema si ultimul blat. De jur imprejur tortul se imbraca in crema si dupa dorinta se poate presara marginea cu nuci sau alune macinate. Eu m-am multumit sa ii fac un decor foarte simplu cu furculita.
asamblare tort dobos 1
Se pastreaza atata crema cat sa ajunga pentru 8 rozete spritate pe suprafata tortului.
Se caramelizeaza zaharul pana la o nuanta aurie (fara sa fie ars sau prea brun, caz in care devine amarui) si se toarna peste blatul pastrat, asezat pe un plan orizontal pe hartie de copt.
asambalare tort dobos 2
Cat zaharul este fierbinte, se taie 8 felii cat mai egale cu un cutit uns bine cu unt dupa fiecare taietura si se curata si zaharul prelins pe margini.
asambalare tort dobos 3
Se spriteaza pe suprafata tortului 8 rozete din crema ramasa, cu ajutorul unui sprit cu deschizatura stelata, si deasupra acestora se aseaza oblic cate o felie de blat acoperit cu zahar ars.
dobos torte, reteta de tort dobos, dobos torta
 Tortul asamblat se da la rece si tineti cont de faptul ca a doua zi e parca mult mai bun.
In final, as dori sa precizez ca tortul inventat de Jozef Dobos avea 5 blaturi, al 6-lea fiind decorat cu zahar ars, asa cum am procedat si eu. Cu timpul, prezentarea sugerata de patiserul maghiar a cunoscut tot felul de inovatii, ajungandu-se la torturi dobos cu straturi mult mai multe (pana la 12), la torturi dobos deptunghiulare sau glazurate cu ciocolata in loc de zahar ars. Parerea mea este ca nu e nimic rau in a  face un tort mai inalt, suplimentand numarul blaturilor, nici in a-l monta sub forma dreptunghiulara (mult mai comod de portionat), dar ceea ce nu ar trebui sa lipseasca este zaharul ars, care da tot farmecul acestui desert.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu