Google+ Followers

Ad

marți, 9 decembrie 2014

Tort Eszterhazy



Blat :
8 albusuri
200 g nuci macinate (pudra de migdale)
150 g zahar
Crema :
8 galbenusuri
2 plicuri zahar vanilat
100 g zahar pudra
50 g faina
250 ml lapte fierbinte
250 g unt moale
Glazura alba :
1 albus
150 g zahar pudra
1 lg zeama de lamaie
Plasa de ciocolata :
50 g ciocolata neagra topita
Citeste mai mult … >>>
Mod de preparare :
Pentru blat : mixam albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul; la sfarsit adaugam pudra de migdale (eu am ales nuci prajite si macinate).
Din aceasta bezea trebuie sa coacem 7 foi ; fiecare foaie se coace in 5-7 minute .
Dupa ce scoatem din cuptor bezeaua coapta, o asezam pe masa unde am pus o lingura cu apa rece; lasam cateva secunde, apoi cu ajutorul unui cutit cu lama lata si ascutita desfacem bezeaua de pe hartia de copt destul de usor. repetam procedeul de inca 6 ori.
Pentru crema : mixam galbenusurile cu zaharul vanilat si zaharul pudra cateva minute;adaugam si faina .           Laptele il punem pe foc sa dea un clocot, apoi il turnam peste galbenusuri si punem cratita cu fund dublu pe foc mic, amestecand intr-una ca sa nu se prinda.
Dupa ce crema s-a ingrosat, asezam folie alimentara peste ea si o lasam sa se raceasca.
Asa arata crema dupa ce s-a racit .
Untul moale (la temperatura camerei) il mixam spuma , iar in el adaugam treptat din crema de galbenusuri, pana la omogenizare completa.
Asamblam tortul : pe fiecare foaie coapta ( adica 7 la numar) intindem crema, inclusiv pe ultima foaie si marginile tortului.
Glazura alba: mixam albusul spuma tare, adaugam zaharul pudra treptat, mixand mereu, iar la final zeama de lamaie.
Glazura alba o intindem deasupra peste ultimul strat de crema.
Pentru plasa de ciocolata : intr-o punga punem ciocolata rupta bucatele si o scufundam in apa clocotita pana se topeste; taiem un varf al pungii si facem 5 cercuri peste glazura alba.
Cu ajutorul unei scobitori trasam linii din interiorul tortului spre exterior si apoi de la exterior spre interior, apoi iar din interior spre exterior si tot asa pana am trasat toate liniile.
Marginile tortului le imbracam in nuci prajite si macinate mai mare.