Ad

duminică, 14 decembrie 2014

Prajitura Raffaello



Ingrediente blat 1:
- 3 oua
- 200 grame zahar
- 100 ml lapte
- 100 ml ulei
- 200 grame faina
- 1 pachet praf de copt (adica 10 grame)
- 1 praf de sare

Ingrediente blat 2:
- 5 albusuri
- 150 grame zahar
- 150 grame fulgi de cocos
- 2 linguri de faina
- 1/2 pachet praf de copt (adica 5 grame)
- esenta de migdale/vanilie/rom
- 1 praf de sare

Ingrediente crema:
- 700 ml frisca lichida (vegetala – eu folosesc Creme Patiserie, mi se pare mai buna decat Hulala)
- 800 grame ciocolata alba
- 3 foi de gelatina (adica 5 grame)
- lichior de cocos dupa gust

Si incepe cu inceputul . Incingem cuptorul la temperatura medie (180 de grade) si pregatim tava, dupa caz se pune foaia de copt sau se unge bine cu unt/margarina si se tapeteaza cu faina. Tava folosita este de 35/23 cm.
Blatul 1:
Ouale, la temperatura camerei, se separa cu grija, fara a scapa galbenus in albusuri. Galbenusurile se mixeaza cu 100 grame de zahar pana se fac spuma si se topeste zaharul. Se adauga treptat laptele si uleiul si se continua mixarea pana la omogenizare.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare pana devin tari apoi se adauga treptat cealalta jumatate de zahar (100 grame). Albusurile se amesteca cu galbenusurile cu ajutorul unei spatule, cu miscari usoare de jos, in sus.
Se adauga faina amestecata cu praful de copt (cernute) si se continua miscarile lente pana la omogenizare.
Rezulta un aluat pufos ce se toarna in tava pregatita, se niveleaza si se bate de 2-3 ori de masa pentru a scoate bulele de aer.
Se lasa la cuptor pentru 20-25 de minute.
Dupa cele 20 de minute puteti sa faceti testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca e gata. Se lasa la racit in tava/pe foaia de copt.
Blatul 2:
Albusurile (la temperatura camerei) se bat spuma cu un praf de sare. Cand se intaresc se adauga zaharul, treptat si se mixeaza pana devine o bezea lucioasa. Se adauga nuca de cocos, faina amestecata cu praful de copt (cernute) si esenta si se omogenizeaza cu o spatula cu miscari usoare, de jos in sus.
Va fi un aluat destul de vartos. Se toarna in aceeasi tava (sau alta tava dar de aceleasi dimensiuni , se niveleaza si se da la cuptor tot pentru 20-25 de minute, tot la foc mediu.
Dupa 20 de minute puteti face testul cu scobitoarea, pentru a nu lasa prea mult blatul la cuptor, ca se intareste. Se lasa la racit, tot pe foaia de copt.
Crema:
Puneti gelatina la hidratat in apa rece timp de 10 minute.  Frisca lichida se pune pe bain-marie  iar pana se incalzeste se rupe ciocolata cubulete.
Cand s-a incalzit frisca lichida adaugati ciocolata si amestecati bine pana la omogenizare.
Gelatina hidratata se scurge de apa, se pune pe baie de abur sau la microunde pentru cateva secunde, pana se dizolva (nu trebuie sa fiarba!), se adauga 1-2 linguri de ciocolata si apoi se toarna in compozitie.
Se amesteca bine si se la frigider pentru cel putin 30 de minute.
Asamblarea prajiturii se face astfel: blatul 1 se insiropeaza bine cu pina colada.
Se toarna jumatate din compozitia de ciocolata.
Se adauga blatul 2, cel din nuca de cocos, se insiropeaza si acesta cu lichior de cocos, se toarna restul de compozitie de ciocolata, se niveleaza, iar deasupra se presara nuca de cocos. Se da la rece, preferabil peste noapte.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu