Ad

duminică, 1 iunie 2014

Prajitura cu budinca, bezea si nuci caramelizate




Ingrediente blaturi:
- 9 oua
- 9 linguri zahar
- 9 linguri nuci
- 6 linguri faina
- 3 linguri cacao
- 1 pliculet praf de copt
- un praf de sare

Sirop:
- 300 grame zahar
- 40-50 ml lapte

Crema:
- 1/2 litru lapte
- 1 plic budinca vanilie
- 8 linguri zahar
- 1 lingurita amidon
- 1 plic praf de copt
- 3 galbenusuri
- 2 piculete zahar vanilat
- 1 pachet unt

Glazura:
- 3 albusuri
- 6 linguri zahar
- un praf de sare
- 30-50 grame nuci
- 2-3 linguri zahar
- arome: scortisoara, nucsoara

Incingeti cuptorul la temperatura medie (170-180 grade) si pregatiti tava de copt (35/23 cm) cu hartie de copt sau ungeti bine cu unt si pudrati cu faina.
Impartiti ingredientele de la blat in 3: 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri nuci macinate, 2 linguri de faina, 1 lingura de cacao, 1/3 pachetel praf de copt si cate un praf de sare.
Incepeti sa faceti primul blat: separatati ouale, albusurile le amestecati bine cu un praf de sare pana se intaresc, apoi puneti pe rand, cate 1 lingura de zahar si mixati bine dupa fiecare lingura, pentru a se topi zaharul. Detalii complete aici. Dupa ce a devenit o bezea lucioasa, adaugati galbenusurile amestecate intre ele si omogenizati usor, cu miscari lente, de jos in sus. Adaugati cele 3 linguri de nuci macinate, cele 2 linguri de faina si lingura de cacao, preferabil cernute impreuna cu 1/3 din pliculetul de praf de copt. Amestecati usor, lent, de jos in sus, pana se omogenizeaza toata compozitia. Turnati in tava, nivelati frumos si dati la cuptorul incins pentru 10-15 minute. Primele 10 minute nu deschideti deloc usa cuptorului, abia dupa ce vedeti ca s-a inchegat deasupra puteti sa faceti testul cu scobitoarea. Scoateti din cuptor, lasati 5 minute sa se racoreasca, apoi pregatiti tava pentru blatul al doilea.
Procedati la fel si pentru celelalte 2 blaturi. Cand ati terminat de facut blaturile, treceti la sirop. Puneti 300 grame de zahar intr-un vas pentru a-l carameliza. Lasati la foc mic pana se topeste, fara a-l arde pentru ca devine amar. Detalii despre cum se caramelizeaza zaharul gasiti aici. Turnati 40-50 ml de lapte fiert. Aveti grija ca va face mare galagie!
Amestecati si lasati la mic foc 10-15 minute, pana se face un sirop. Amestecati constant! Dupa ce s-a facut sirop, ungeti toate cele 3 blaturi cu acesta.
Scoatem untul sa fie la temperatura camerei. Cele 3 galbenusuri le amestecam cu 5 linguri de zahar si 1-2 de lapte si se mixeaza pana se deschid la culoare si cresc in volum. Adaugam treptat laptele si amestecam. Punem pe foc si lasam sa fiarba laptele. Intre timp, amestecam praful de budinca cu 3 linguri de zahar si cu 1 lingurita de amidon si 4-5 linguri de lapte. Cand laptele incepe sa fiarba se adauga budinca si se mai lasa la foc mic, inca 1-2 minute pana se leaga. Se amesteca continuu, pentru a nu se prinde. Se ia crema de pe foc, se pune folie alimentara deasupra (lipita de crema) pentru a nu face pojghita si se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei.
Dupa ce s-a racit, se mixeaza untul cu zaharul vanilat pana devine spuma. Se ia cate o lingura de budinca si se adauga in unt.
Atentie, trebuie sa fie de aceeasi temperatura pentru a nu se taia! Nu puneti alta lingura de budinca pana ce anterioara nu s-a omogenizat bine. Daca totusi vi se taie, puneti crema de baie de aburi si amestecati. Isi va reveni rapid!
Se pregateste asamblarea prajiturii. Puneti prima foaie de blat si adaugati jumatate din crema de budinca.
Intindeti crema si adaugati a doua foaie de blat si restul de crema. Dupa ce nivelati, puneti a treia foaie de blat, insa cu partea insiropata in jos. Practic, in sus veti avea partea ce a stat in tava. Apasati usor, pentru a indrepta blaturile si a se prinde bine crema de ele.
Pregatim glazura astfel: punem un vas pentru bain-marie, iar albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Cand incep sa se intareasca incepem sa adaugam cate 1 lingura de zahar. Mixati foarte bine inainte de a pune alta lingura de zahar. Cand ati terminat de adaugat tot zaharul si deja s-a intarit bezeaua, o puneti pe baia de abur, la foc mic, si amestecati cu telul din cand in cand. Lasati pe foc 10-15 minute, pana se topesc toate cristalele de zahar si pana devine si mai lucioasa.
Luati apoi de pe foc si mixati energic cateva minute. Puneti bezeaua peste ultimul blat.
Si cu ajutorul spatulei nivelati bezeaua. Apoi, cu dosul spatulei face varfuri, apasati putin pe bezea si apoi ridicati rapid.
Puneti nucile impreuna cu zaharul si condimentele pe foc mediu iar cand incepe sa se caramelizeze zaharul, dati focul mic si amestecati. Lasati pana s-a topit de tot. Apoi scoateti pe o hartie de copt si lasati la racit. Ulterior, puneti o bucata de hartie de copt peste nuci si presati pentru a le marunti. Si gata, adaugati nucile peste bezea. Taiati prajitura in bucati dupa preferinte, dar o lasati tot in tava. Daca vreti ca bezeaua sa devina crocanta, puneti prajitura in cuptorul incins (daca aveti grill – folositi grill-ul) pentru cateva minute pentru a se topi putin deasupra. Nu lasati prea mult pentru ca nu vrem sa topim budinca! Bezeaua va arata asa:

Se lasa la racit si apoi se da la rece, preferabil peste noapte, astfel budinca va avea timp sa dizolve siropul de zahar si sa insiropeze blaturile. A doua zi devine foarte moale.
Este o prajitura gustoasa, putin crocanta datorita bezelei si nucilor caramelizate si moale la interior datorita cremei de budinca.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu