Ad

miercuri, 4 iunie 2014

Branzoaice



Ingrediente pentru 12 bucati:

500 gr faina
25 gr drojdie proaspata
2 galbenusuri
50 gr zahar
1 praf de sare
300 ml lapte
60 gr unt
coaja razuita a unei portocale

Pentru umplutura:

350 gr branza de vaca
150 gr zahar
2 oua
vanilie, coaja razuita a unei portocale
1 praf de sare
1-2 linguri de gris, daca este necesar

Pentru uns branzoaicele:

un galbenus
1 lingurita plina de smantana sau o lingura de lapte

Mod de preparare:

Topim untul si il lasam la racit.
Incalzim laptele. Acesta trebuie sa fie caldut, nu fierbinte.
Preparam maiaua: maruntim drojdia si o amestecam bine cu 3 linguri de faina din cele 500 gr, cu o lingurita de zahar si cu aproximativ 100 ml de lapte caldut. Lasam sa dospeasca. Maiaua este buna cand vedeti ca i-a crescut volumul considerabil.

Intre timp pregatim restul ingredientelor.
Desfacem galbenusurile. Dizolvam zaharul ramas si sarea in laptele caldut ramas.
Faina se cerne intr-un bol mare, formam o gaura in mijlocul ei si turnam laptele, galbenusurile si maiaua in centru.
Incepem sa formam aluatul din centru, incorporand faina de pa margini. Framantam aluatul obtinut pana cand simtim ca incepe sa se desprinda de maini. Acum e momentul sa adaugam untul topit in care razuim coaja unei portocale. Batem in continuare aluatul cu mixerul echipat cu paletele pentru aluaturi, miscand mixerul in sus si in jos pe verticala, in centrul bilei care se formeaza. Aluatul va incepe sa se dezlipeasca de pe marginile vasului. In acest moment suntem aproape gata. Mai batem aluatul vreo cinci minute pentru siguranta, apoi il punem la dospit intr-un vas presarat cu putina faina, acoperit cu un servet.
 .
Aluatul este dospit cand isi dubleaza volumul.

Pregatim intre timp umplutura, dar cu foarte putin timp inainte de a o folosi, pentru ca altfel devine apos.
Maruntim bine branza cu o furculita. Desfacem galbenusurile, albusurile le batem spuma cu cateva linguri de zahar. Amestecam branza cu zaharul ramas, cu galbenusurile, cu coaja de portocala si cu vanilia. Adaugam spuma de albusuri.

Rasturnam aluatul dospit pe blatul de lucru si formam din el un baton putin alungit, uniform. Portionam batonul in 12 bucati.
Luam una cate una bucatile, presaram un firicel de faina pe blat, dam bucata de aluat prin ea pe ambele fete, apoi intindem usurel exteriorul discului, pana obtinem un disc cat doua palme.
Punem o lingura de umplutura in mijloc, ridicam colturile si rasucim capatul aluatului, formand astfel boccelute foarte aratoase.
 In locul boccelutelor puteti face si branzoaice in forma de trandafiri.
Pentru asta, faceti sase taieturi in discul de aluat, puneti umplutura in mijloc si asezati petalele unele peste altele, roata. Sau, inchideti doua petale opuse si apoi restul petalelor unele peste altele.
Asezam branzoaicele in tava mare a aragazului tapetata cu hartie de copt.

Acoperim tava cu un servet si lasam branzoaicele intr-un loc caldut sa dospeasca in jur de 30 de minute.
Desfacem galbenusul, il amestecam bine cu smantana si ungem branzoaicele dospite cu pensula, prin miscari de jos in sus, astfel incat sa ridicam aluatul, nu sa-l apasam.
Coacem branzoaicele in cuptorul preincalzit la 180 gr. C pana devin aurii.


Presaram zahar pudra peste branzoaice inainte de servire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu