Google+ Followers

Ad

marți, 25 noiembrie 2014

BAIGLI CU NUCA SI MAC





Ingrediente;

1/2 kg faina, 250 gr margarina(unt), 3 galbenusuri, 50 gr zahar, drojdie cat o nuca,200 ml lapte, putina sare.

Umplutura cu nuca;
300 gr nuca macinata, 200gr zahar,100gr pesmet, 50 gr stafide, 300 ml apa, zahar vanilat 1 plic, zeama +razalitura de la 1/2 lamaie

Umplutura de mac;
300 gr.mac macinat, 200 gr zahar, 50 gr gris, 50 gr stafide, 300 ml lapte, zahar vanilat 1 plic, zeama + razalitura de la 1/2 lamaie


Mod de preparare;
Faina se amesteca cu margarina, dupa care adaugam galbenusurile ,maiaua facuta din drojdie ,zahar si o parte din lapte.Framantam bine adaugand putina sare si restul de lapte caldut.Aceasta framantare trebuie sa dureze pana simtim ca nu se mai lipeste de maini.Lasam aluatul la dospit 1 ora la temperatura camerei.
           
    Intre timp pregatim umpluturile(ambele au acelasi mod de preparare);
- cu nuca
  Se pregateste un sirop din zahar si apa (nu se fierbe mult, doar pana la ingrosare) dupa care adaugam
nuca, stafidele, zeama de lamaie, razalitura de lamaie, zahar vanilat si la urma daca compozitia este
mai moale adaugam pesmet pt. a absorbi plusul de umezeala.
- cu mac
   La fel procedam ca la umplutura cu nuca doar ca in loc de apa folosim lapte, iar pt. a absorbi plusul de umezeala in compozitie adaugam gris.

      Dupa ce a crescut aluatul, impartim in 4 parti egale.Le umplem cu umplutura, le rulam si le punem in tava.Mai lasam 20 minute la dospit  si intre timp ungem deasupra cu galbenus de ou.Desigur incalzim cuptorul la 180grade. Inainte de a baga baigli (cozonacii) in cuptor, vor fi intepati cu o scobitoare pe toate partile laterale.
       Primele 15-20 minute se vor coace la temperatura de 180 grade, dupa care reducem la 160 grade.