Google+ Followers

Ad

sâmbătă, 27 septembrie 2014

Battenberg cu nuci si cafea




ingrediente:
- 175 gr unt moale taiat cubulete
- 175 gr zahar
- 175 gr faina 000
- 5 gr praf de copt
- 65 gr migdale macinate
- 3 oua 
- 3 linguri lapte
- 1 lingurita extract de vanilie
- 7 gr cafea instant
- 25 gr nuci tocate mare
- nutella - pentru lipit fasiile de blat
- 200 gr martipan 
- cateva jumatati / sferturi de nuci pentru decorat
 metoda:
- se incinge cuptorul la 160 grade C; 
- se pregateste tava:  daca e patrata, se face o delimitare la jumatate din folie de aluminiu invelita in hartie de copt care se fixeaza apoi pe tava unsa cu unt; pentru ca nu am gasit tava patrta de 20x20 cm, am folosit una dreptunghiulara cu doi astfel de pereti despartitori;
- se amesteca ingredientele uscate in afara de nuci si cafea, apoi se adauga ouale si untul si se amesteca bine cu un robot de bucatarie (sau manual);
- se imparte aluatul in doua: la o jumatate de aluat se adauga vanilia, nucile si o lingura jumatate de lapte, iar in cealalta se adauga cafeaua dizolvata in restul de lapte;
- se pune aluatul in tava; fiind destul de gros se niveleaza cu o spatula pentru ca nu se aseaza singur; se poate chiar ridica mai mult la capete, pentru a compensa cresterea mai mare la mijloc a blatului la copt;
- se coace blatul 25-30 de minute, pana cand furculita iese curata;
- se lasa in tava 5-10 minute, apoi se scoate si se lasa la racit cateva ore;
- se taie "capacele" blaturilor (partea superioara, daca e prea bombata) si marginile lungi, apoi fiecare blat se taie in doua, pe lungime; se suprapun si se "sculpteaza" astfel incat fiecare fasie sa fie patrata in sectiune, si toate de aceeasi dimensiune; nu se taie capetele decat la sfarsit, cand prajitura e asamblata; 
- se ung cu nutella, doua cate doua, fetele ce urmeaza a fi lipite;
- se framanta putin martipanul care trebuie sa aiba consistenta asemanatoare cu a plastelinei cu care ne jucam la gradinita :);
- se presara zahar pudra pe blatul de lucru si pe sucitor si se intinde martipanul in forma de dreptunghi cu latimea egala cu lungimea prajiturii;
-se unge partea se sus a prajiturii cu nutella, apoi se aseaza cu fata unsa in mijlocul foii de martipan; se ung si celelalte 3 laturi si se inveleste totul cu martipan;
- se taie capetele prajiturii si de decoreaza.