Ingrediente Baigli – Cozonac Unguresc
- 250 g faina
- 1 lingurita zahar
- 1 varf sare
- 50 g unt moale
- 90 ml lapte caldut
- 15 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
- 1 ou mediu
- coaja portocala/lamaie
Umplutura Baigli
- 50 g stafide
- 2 linguri rom
- 125 g mac
- 4 linguri miere
- coaja portocala/lamaie
Mod de preparare
- Aluatul de baigli l-am facut la masina de paine dar daca il faceti la mana, procedati astfel: puneti faina intr-un vas si amestecati-o cu sarea si zaharul.
- Adaugati untul la temperatura camerei si amestecati pana rezulta un aluat sfaramicios.
- Dizolvati drojdia in laptele caldut, faceti o gropita in faina si adaugati-l in gropita.
- Adaugati si oul si framantati dinspre centru spre margini pana rezulta un aluat moale si elastic.
- In caz ca mai este nevoie, se mai adauga o lingura de faina (la mine nu a fost nevoie).
- La masina de paine adaugam intai ingredientele lichide si terminam cu faina si drojdia.
- Setam masina de paine pe programul de framantat si dospit si o actionam.
Mod de preparare umplutura de mac
- Cat timp creste aluatul ne ocupam de umplutura.
- Peste macul macinat, se toarna apa clocotita, cat sa-l acopere, si il lasam la inmuiat cca 30 minute, dupa care il scurgem foarte bine.
- Intr-o tigaie antiaderenta, adaugam 4 linguri de miere, coaja de portocala si stafidele, tinute in rom pentru 30 de minute) si stoarse bine.
- In momentul in care mierea s-a topit, adaugam macul scurs si il lasam pe foc, amestecandu-l des, cca 10 minute.
- Cand consistenta umpluturii este omogena, stingem focul si lasam macul sa se raceasca.
Cum modelam Baigli?
- Pudram usor cu faina blatul de lucru si intindem aluatul intr-o foaie nu mai groasa de 1 cm.
- Intindem umpltura de mac pe intreaga suprafata a foii si strangem bine capetele.
- Il rulam si il punem in tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt, sa creasca pentru 1 ora.
- Ca sa nu se lateasca in timp ce dospeste, ridicam marginile laterale ale hartiei de copt si punem in stanga si in dreapta cozonacului baigli, o forma de chec sau de cozonac sau orice alta forma mai inalta, astfel incat “corpul” cozonacului sa fie sustinut de forme in timp ce dospeste si sa nu se aplatizeze.
- Preincalzim cuptorul la 180°C,ungem cozonacul baigli cu un galbenus frecat cu o lingurita rasa de zahar pudra si 2-3 linguri de lapte, pudram cu mac si il coacem pentru maxim 30 minute sau pana cand suprafata este frumos rumenita.
- Il taiem si servim dupa ce se raceaste putin. Este un cozonac absolut delicios!
Pofta buna!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu