Ad

miercuri, 17 decembrie 2014

HAIOS



Gama produselor de patiserie este foarte variată. Dar oricât de multe ar fi ele, tot nu se compară cu cele preparate în casă. De aceea, vă propunem o reţetă de haioş, mai deosebită. Am primit-o de la doamna Lia, o gospodină de înaltă clasă, dar şi foarte exigentă. Ea face haioş de sărbători, pentru familia ei, dar mai ales pentru Paul, nepoţelul drag, pe care-l răsfaţă cu tot felul de bunătăţi. Lia ne asigură că dacă se respectă cu stricteţe indicaţiile, se va obţine un haioş foarte reuşit! Iată şi reţeta:
Ingrediente pentru cocă: 600 g făină, 3 gălbenuşuri, 2 linguri de oţet, 150 g apă minerală, o lingură de sare, un gem mai gros sau magiun.
Pentru pastă: 600 g osânză dată prin maşină + 240 g făină.
Modul de preparare:
Sarea se dizolvă în apa minerală, după care se adaugă oţetul. Făina se amestecă cu apa minerală, iar gălbenuşele se adaugă pe rând. Se face o cocă, mai moale puţin decât cea de tăiţei. Coca obţinută împarte în trei părţi egale. De asemenea, pasta cu osânza şi făina, se împarte şi ea, dar în nouă părţi egale.
Se ia prima cocă, se întinde pe planşetă şi se face o foaie de un centimetru grosime. Foaia se unge cu pasta de osânză, de trei ori, apoi se împătură tot de trei ori, după schema prezentată mai jos. La fel se procedează cu cea de a doua şi a treia cocă. După ce prima cocă a fost unsă şi împăturată treia oară, din ea se face o foaie, care se taie în forma dorită, cu un cuţit fierbinte. Bucăţile de haioş, după ce au fost umplute cu gem, se introduc la cuptor. Între timp se procedează, la fel, cu foaia a doua, apoi cu cea de a treia foaie.


Important !
Foile nu trebuie lăsate la rece, nici nu trebuie bătute de masă, cum se procedează la celelalte reţete de haioş. Dar trebuie respectat cu stricteţe modul de împachetare a lor. De asemenea, este important ca foaia, în timp ce se întinde, să nu fie rotita, să fie întinsă aşa cum a fost împăturată. Cuptorul va fi bine încins iar tava se introduce cu partea din faţă a bucăţilor de haioş spre capătul cuptorului

duminică, 14 decembrie 2014

Prajitura Raffaello



Ingrediente blat 1:
- 3 oua
- 200 grame zahar
- 100 ml lapte
- 100 ml ulei
- 200 grame faina
- 1 pachet praf de copt (adica 10 grame)
- 1 praf de sare

Ingrediente blat 2:
- 5 albusuri
- 150 grame zahar
- 150 grame fulgi de cocos
- 2 linguri de faina
- 1/2 pachet praf de copt (adica 5 grame)
- esenta de migdale/vanilie/rom
- 1 praf de sare

Ingrediente crema:
- 700 ml frisca lichida (vegetala – eu folosesc Creme Patiserie, mi se pare mai buna decat Hulala)
- 800 grame ciocolata alba
- 3 foi de gelatina (adica 5 grame)
- lichior de cocos dupa gust

Si incepe cu inceputul . Incingem cuptorul la temperatura medie (180 de grade) si pregatim tava, dupa caz se pune foaia de copt sau se unge bine cu unt/margarina si se tapeteaza cu faina. Tava folosita este de 35/23 cm.
Blatul 1:
Ouale, la temperatura camerei, se separa cu grija, fara a scapa galbenus in albusuri. Galbenusurile se mixeaza cu 100 grame de zahar pana se fac spuma si se topeste zaharul. Se adauga treptat laptele si uleiul si se continua mixarea pana la omogenizare.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare pana devin tari apoi se adauga treptat cealalta jumatate de zahar (100 grame). Albusurile se amesteca cu galbenusurile cu ajutorul unei spatule, cu miscari usoare de jos, in sus.
Se adauga faina amestecata cu praful de copt (cernute) si se continua miscarile lente pana la omogenizare.
Rezulta un aluat pufos ce se toarna in tava pregatita, se niveleaza si se bate de 2-3 ori de masa pentru a scoate bulele de aer.
Se lasa la cuptor pentru 20-25 de minute.
Dupa cele 20 de minute puteti sa faceti testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca e gata. Se lasa la racit in tava/pe foaia de copt.
Blatul 2:
Albusurile (la temperatura camerei) se bat spuma cu un praf de sare. Cand se intaresc se adauga zaharul, treptat si se mixeaza pana devine o bezea lucioasa. Se adauga nuca de cocos, faina amestecata cu praful de copt (cernute) si esenta si se omogenizeaza cu o spatula cu miscari usoare, de jos in sus.
Va fi un aluat destul de vartos. Se toarna in aceeasi tava (sau alta tava dar de aceleasi dimensiuni , se niveleaza si se da la cuptor tot pentru 20-25 de minute, tot la foc mediu.
Dupa 20 de minute puteti face testul cu scobitoarea, pentru a nu lasa prea mult blatul la cuptor, ca se intareste. Se lasa la racit, tot pe foaia de copt.
Crema:
Puneti gelatina la hidratat in apa rece timp de 10 minute.  Frisca lichida se pune pe bain-marie  iar pana se incalzeste se rupe ciocolata cubulete.
Cand s-a incalzit frisca lichida adaugati ciocolata si amestecati bine pana la omogenizare.
Gelatina hidratata se scurge de apa, se pune pe baie de abur sau la microunde pentru cateva secunde, pana se dizolva (nu trebuie sa fiarba!), se adauga 1-2 linguri de ciocolata si apoi se toarna in compozitie.
Se amesteca bine si se la frigider pentru cel putin 30 de minute.
Asamblarea prajiturii se face astfel: blatul 1 se insiropeaza bine cu pina colada.
Se toarna jumatate din compozitia de ciocolata.
Se adauga blatul 2, cel din nuca de cocos, se insiropeaza si acesta cu lichior de cocos, se toarna restul de compozitie de ciocolata, se niveleaza, iar deasupra se presara nuca de cocos. Se da la rece, preferabil peste noapte.




PRAJITURA CU FOI NAPOLITANA SI CREMA CARAMEL



Pentru preparare iti trebuie:

  • 200 gr unt
  • 3 buc. oua
  • 400 gr zahar
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 buc. pachet de foi de napolitana
  • 200 gr nuca macinata

Instructiuni pentru PRAJITURA CU FOI NAPOLITANA SI CREMA CARAMEL:

Prepararea cremei: Se freaca bine 200 gr de zahar cu untul si se adauga ouale si nuca macinata. Amestecam.
Separat, se topeste intr-o cratita restul de zahar peste care turnam cind am obtinut caramelul, compozitia de mai sus.
Amestecam si lasam pe foc pina se topesc bucatile de caramel ce se formeaza. La sfarsit adaugam esenta de rom. Lasam la racit pentru 30 minute.

Prajitura o asamblam pe un platou sau farfurie rotunda in functie de forma foilor. In cazul meu, pe un platou, am asezat prima foaie de napolitana peste care am turnat crema caramel.
Am nivelat bine si am asezat inca o foaie napolitana pe care am presat-o usor. Procedam asa pina cind terminam crema. Eu am folosit numai 4 foi de napolitana, iar prajitura a avut o inaltime medie.
Dam prajitura la frigider pina a doua zi si o acoperim cu un tocator de bucatarie pentru a se presa putin foile sub greutatea tocatorului. Dar, fiti atente sa nu miroasa a ceapa sau usturoi pentru ca sigur prajitura va imprumuta un miros usor.
Taiem prajitura a doua zi si o servim cu placere.

Negresă cu crema de vanilie



Ingrediente
Mod de preparare
  1. Preparăm "Crema de vanlie cu lapte de soia"
    Laptele se amestecă cu zahărul. Se adaugă amidonul, se omogenizează, după care se pune la foc mic până se îngroaşă.Se ia de pe foc şi se lasă să se răcorească puţin. Se adaugă esenţa de vanilie.
    continuăm cu rețeta de bază...

Făina se amestecă cu zahărul, cacaua, praful de copt şi zahărul vanilat.
Se adaugă uleiul şi laptele (apa). Se amestecă.
Se coace în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt, la 200 grade timp de 45 de minute. (se face testul cu scobitoarea).După ce s-a răcit, blatul se taie pe jumătate şi se unge cu crema de vanilie, rece.
Se pune şi cealaltă jumătate de blat.
Deasupra se pune glazura preparată conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
Se lasă să se întărească glazura, după care se porţionează.

marți, 9 decembrie 2014

DELICIA


Foi :
9 albusuri
un praf de sare
9 lg zahar
18 lg nuci macinate
esenta de vanilie
 
Crema :
9 galbenusuri
9 lg zahar
2 plicuri zahar vanilat
4 lg lapte
300 g unt
1/2 zeama de lamaie
3 lg cacao
 
Glazura:
150 g ciocolata
50 g unt
4 lg lapte
 
Mod de preparare :
       Foi : mpartim cantitatile in 3 si coacem 3 foi astfel : mixam spuma 3 albusuri cu un praf de sare, adaugam apoi zaharul, mixand pana se topeste si bezeaua devine tare, apoi nucile macinate si esenta de vanilie (amestecam cu o lingura, pentru a nu se lasa bezeaua). Repetam de inca 2 ori. Coacem foile in cuptorul preincalzit (10 min la 180 grade Celsius) in tava (20*30 cm) tapetata cu hartie de copt.
 
IMG_2330
IMG_2331
IMG_2332
       Lasam foile sa se raceasca, apoi trecem cu un cutit cu lama lunga pe sub ele si le dezlipim de foaia de copt.
 
       Crema : mixam spuma galbenusurile cu zaharul, adaugam apoi laptele si punem crema pe baie de aburi pana se ingroasa (circa 12-15 minute). Lasam sa se raceasca. Untul (eu am respectat reteta, dar mi se pare cam mult 400 g) de la temperatura camerei il mixam putin, iar in el adaugam cate 1 lg din crema racita. La final adaugam putin cate putin din zeama de lamaie. Impartim crema in 2 : o parte ramane galbena iar in cealalta jumatate adaugam 3 lg de cacao.
 
IMG_2336
 
       Glazura : punem ingredientele intr-o craticioara cu fund dublu, pe foc mic si amestecam cu un tel pentru omogenizare. 
      
       Asamblare : foaie-crema galbena-foaie-crema cu cacao-glazura .
 
IMG_2339
IMG_2342
 
IMG_2398
IMG_2365
 IMG_2414

Salam de biscuiti cu banane



Ingrediente :
400 g biscuiti simpli
3 lg cacao
50 g rahat taiat bucatele
50 g stafide
50 g nuci tocate
125 g margarina
150 g zahar
200 ml apa
2-3 lg zeama de lamaie
1 fiola esenta de rom
 
2 banane
 
Decor:
40 g zahar pudra cu aroma de vanilie
 
Mod de preparare :
       Macinam biscuitii cu robotul. Peste ei adaugam rahatul bucatele, nucile tocate, stafidele si pudra de cacao.
 
IMG_6445
 
       Intr-o craticioara punem apa, zaharul si margarina; asezam pe foc si lasam sa dea in cateva clocote. Luam de pe foc si adaugam esenta de rom si zeama de lamaie. Acest lichid il turnam peste biscuitii de mai sus cu cacao.
 
IMG_6446
IMG_6449
 
      Amestecam bine cu o lingura . Impartim compozitia in 2. O parte o asezam cu lingura pe o foaie de copt (eu pe folie de aluminiu) apoi o presam putin cu mainile.Peste asezam o banana intreaga, apoi rulam si invelim in folia de aluminiu sau in foaia de copt. Capetii ii strangem, ca la saloane.
 
IMG_6451
IMG_6452
IMG_6453
 
      Cine doreste poate face un singur salam de biscuiti cu cele 2 banane.
Lasam sa se raceasca, apoi punem la frigider cateva ore.
       Desfacem salamul din folie si il tavalim prin zahar pudra cu aroma de vanilie sau prin cocos.
 
IMG_6456
IMG_6459
 
IMG_6481
 
 
IMG_6503
     
 
 

Tort Eszterhazy



Blat :
8 albusuri
200 g nuci macinate (pudra de migdale)
150 g zahar
Crema :
8 galbenusuri
2 plicuri zahar vanilat
100 g zahar pudra
50 g faina
250 ml lapte fierbinte
250 g unt moale
Glazura alba :
1 albus
150 g zahar pudra
1 lg zeama de lamaie
Plasa de ciocolata :
50 g ciocolata neagra topita
Citeste mai mult … >>>
Mod de preparare :
Pentru blat : mixam albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul; la sfarsit adaugam pudra de migdale (eu am ales nuci prajite si macinate).
Din aceasta bezea trebuie sa coacem 7 foi ; fiecare foaie se coace in 5-7 minute .
Dupa ce scoatem din cuptor bezeaua coapta, o asezam pe masa unde am pus o lingura cu apa rece; lasam cateva secunde, apoi cu ajutorul unui cutit cu lama lata si ascutita desfacem bezeaua de pe hartia de copt destul de usor. repetam procedeul de inca 6 ori.
Pentru crema : mixam galbenusurile cu zaharul vanilat si zaharul pudra cateva minute;adaugam si faina .           Laptele il punem pe foc sa dea un clocot, apoi il turnam peste galbenusuri si punem cratita cu fund dublu pe foc mic, amestecand intr-una ca sa nu se prinda.
Dupa ce crema s-a ingrosat, asezam folie alimentara peste ea si o lasam sa se raceasca.
Asa arata crema dupa ce s-a racit .
Untul moale (la temperatura camerei) il mixam spuma , iar in el adaugam treptat din crema de galbenusuri, pana la omogenizare completa.
Asamblam tortul : pe fiecare foaie coapta ( adica 7 la numar) intindem crema, inclusiv pe ultima foaie si marginile tortului.
Glazura alba: mixam albusul spuma tare, adaugam zaharul pudra treptat, mixand mereu, iar la final zeama de lamaie.
Glazura alba o intindem deasupra peste ultimul strat de crema.
Pentru plasa de ciocolata : intr-o punga punem ciocolata rupta bucatele si o scufundam in apa clocotita pana se topeste; taiem un varf al pungii si facem 5 cercuri peste glazura alba.
Cu ajutorul unei scobitori trasam linii din interiorul tortului spre exterior si apoi de la exterior spre interior, apoi iar din interior spre exterior si tot asa pana am trasat toate liniile.
Marginile tortului le imbracam in nuci prajite si macinate mai mare.