Ad

duminică, 30 noiembrie 2014

Glazura cu aroma de zahar ars



Zaharul ars reprezinta o glazura crocanta, caramelizata, are o aroma ce poate fi asociata cu diferite gusturi si texturi. In combinatie cu frisca lichida si untul vei obtine o glazura caramel delicioasa.
Daca vei folosi doar zaharul topit poti obtine o crusta delicata si crocanta pentru Tortul Dobos.
Poti obtine o glazura fina de caramel si daca topesti caramele in frisca lichida si amesteci pana la omogenizare. 5 caramele cu lapte lipicioase sunt suficiente la 50ml frisca lichida.
Glazura de caramel
  • 200g zahar brun
  • 43g unt
  • 4 linguri lapte
  • 130g zahar pudra
  • 1 lingurita extract de vanilie
Se fierbe la foc potrivit zaharul amestecat cu untul si laptele timp de 2 minute. Se amesteca continuu cat timp se raceste dupa care se adauga vanilia si zaharul pudra si se omogenizeaza.

Glazura alba de albus



Aceasta reteta de glazura este foarte simplu de preparat, si aveti nevoie de doar 3 ingrediente. Fiind alba si lucioasa, glazura este perfecta pentru decorarea biscuitilor de Craciun sau a turtei dulci. Puteti adauga colorant alimentar pentru un joc de culori. Dar aceasta glazura de albus se intareste destul de repede asa ca lucrati repede cu ea.
Ingrediente:
  • 100g zahar pudra
  • 1 albus mare
  • 1 lingurita zeama de lamaie
Zaharul se amesteca cu albusul cu o lingura de lemn, se amesteca viguros pana cand se topeste si obtineti o pasta omogena. Se adauga apoi zeama de lamaie si colorantul daca doriti, se amesteca pana la omogenizare, dupa care se umple posul cu glazura obtinuta.

Glazura de ciocolata cu lapte



Aceasta reteta de glazura nu se intareste ca si ciocolata topita si este foarte usor de manevrat. Se poate folosi atat ciocolata alba cat si ciocolata amaruie, fiind usor de lucrat cu ea are consistenta potrivita pentru a face modele din glazuri.
Ingrediente pentru o tableta de ciocolata:
  • 100g ciocolata (alba sau neagra)
  • 2 linguri zahar pudra,
  • 1 lingurita unt,
  • lapte (in general 2 linguri dar daca dupa topirea lor nu ajunge la o consistenta cremoasa asa ca o budinca mai subtire si este prea groasa se mai adauga o lingura de lapte).
Este foarte usor de preparat: se pun toate ingredientele intr-un vas pe baie de aburi si se amesteca pana la omogenizare. Aceasta reteta de glazura de ciocolata poate fi folosita la decorarea negreselor sau la realizarea diferitelor modele din glazuri .

Glazura lucioasa de ciocolata cu miere



Aceasta reteta de glazura de ciocolata ramane lucioasa timp indelungat, si nu se intareste.
Ingrediente pentru un tort de 23cm:
  • 210 gr ciocolata amaruie (cel puţin 70% cacao)
  • 165 ml smantana lichida
  • 25 gr miere
  • 42 gr unt moale
  • 42 ml de lichior Cointreau
Se incalzeste smantana lichida impreuna cu mierea si se adauga peste ciocolata maruntita bine sau razuita. Se pune intr-un vas pe baie de aburi, amestecand mereu. Se adauga untul si se amesteca continuu pana la topire si omogenizare. Apoi se adauga cognacul si se mai lasa pe foc 2-3 minute.
In acest moment glazura va fi foarte lichida, se poate folosi in sticle de ketchup de exemplu in aceasta faza ca sa reusiti sa o aranjati de-a lungul tortului, linie langa linie.
Sau puteti sa o luati de pe foc inainte sa adaugati cognacul, si sa amestecati pana capata putina consistenta, dupa care sa o intindeti cu o spatula de silicon.
Aceasta reteta de glazura de ciocolata poate fi folosita la prajitura amandina sau la Tortul Sacher.

sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Prajitura cu Miere



Ingrediente;

Aluat
4 buc Oua
150 gr Zahar
1 lingurita Bicarbonat Sodiustins cu otet
50 ml Ulei
5 gr Sare
50 ml Miere
550 gr Faina
Crema
600 ml Lapte
2 buc Oua
50 gr Faina
150 gr Zahar
10 ml Esenta vanilie
1 buc Lamaie
250 gr Unt
5 gr Sare
100 gr Marmelada struguri
Obtinerea foilor cu miere: Intr-un vas mai mare spargem ouale, adaugam zaharul , sare, bicarbonatul de sodiu stins in otet, uleiul si omogenizam cca 5 minute cu ajutorul unui mixer.Se adauga mierea iar la final faina putin cate putin astfel incat sa obtinem un aluat bun de modelat.Aluatul se imparte in 4 parti egale .Pe dosul unei tavi de diametru 25-30 cm se adauga cateva picaturi de ulei care se intind cu ajutorul unei pensule, se pune o bucata de aluat si se intinde cu ajutorul unei merdenele in start unifor, iar marginile se inlatura cu ajutorul unui cutit.Se inteapa in cateva locuri si se introduce in cuptorul incalzit la 180 grade.Cand capata o culoare aurie se scot, se introduce lama unui cutit sub foaie si se trece usor pe ambele parti pentru a inlatura riscul de prindere.Foaia se aseaza pe o tava tapetata cu hartie.In acest mod coacem toate foile.Dupa coacere foile se lasa la rece.
Crema:Laptele se pune la fiert.Separat intr-un bol mixam zaharul cu ouale, faina , 100 ml lapte, un praf de sare si se toarna cand laptele a dat in clocot.Se amesteca continuu pana se ingroasa.Se lasa 2 minute sa fiarba , amestecand in acset timp si se pune apoi la racit.Cand s-a racit se adauga untul , vanilia si se omogenizeaza. Asamblare: Pe o tava tapetata cu hartie punem prima foaie, se adauga primul strat de crema de unt.
Se pune a doua foaie, se adauga un strat de marmelada.
Se adauga a treia foaie, si adaugam ultimul strat de crema de unt.
Se adauga ultima foaie , se pune o hartie peste foi, apoi o tava cu greutate.
Se lasa la rece pana a doua zi.Se lasa la rece pana a doua zi.Inainte de portionare se pudreaza cu zahar farin si se portioneaza dupa preferinta.

6. Inainte de portionare se pudreaza cu zahar farin si se portioneaza dupa preferinta.

Trufe de ciocolata, pentru un Craciun mai dulce



Trufele din ciocolata sunt un desert adorat atat de parinti, cat si de copii. In Franta, minunatele dulciuri sunt nelipsite de pe masa de Craciun, atat in calitate de desert cat si pentru decor.
Destul de scumpe pe rafturile magazinelor, mai ales in perioada sarbatorii de Craciun, trufele sunt foarte usor de realizat in conditii casnice. Asadar, va sugeram sa-i implicati si pe cei mici in preparea lor, preparare ce dureaza putin peste un sfert de ora (fara timpul de racire).
Pentru o cantitate de aproximativ 70-80 de trufe aveti nevoie de:
– ciocolata menajera neagra – 900 g
– pudra de cacao – 80 g
– frisca – 500 g
– optional: fulgi de nuca de cocos, de migdale, alune sau nuci maruntite.
1. Incepeti prin a topi la bain-marie ciocolata menajera, amestecand cu grija, sa nu se prinda de vas.
2. Amestecati ciocolata topita cu frisca batuta pana la obtinerea unei mase uniforme – crema de trufe.
3. Puneti crema obtinuta in frigider pentru cel putin o ora, pana la intarire.
4. Formati din crema de trufe bilute mici pe care le tavaliti prin pudra de cacao.
5. Pentru cei mici este recomandat sa tavaliti trufele prin alune maruntite, fulgi de migdale sau nuca de cocos. Iar daca le veti inveli in staniol, acestea vor arata ca niste globuri din pomul de Craciun.
Va dorim pofta buna! Pe langa gustul rafinat, trufele vor constitui si un decor minunat pentru masa de Craciun.

Prăjitură de Crăciun cu scorţişoară



Ingrediente:
180 g zahăr
75 g unt
2 ouă
200 ml lapte
2 căni de făină cernută
2 linguriţe de praf de copt
o linguriţă de scorţişoară pudră
o linguriţă de nucşoară
o linguriţă de zahăr amestecat cu scorţişoară
Mod de preparare:
Amestecaţi zahărul cu untul, apoi bateţi bine amestecul, până se topeşte zahărul şi crema capătă o culoare gălbuie.
Adăugaţi ouăle, laptele, făina, praful de copt, scorţişoara şi nucşoara, apoi bateţi bine amestecul, până la omogenizarea ingredientelor.
Turnaţi amestecul într-o formă cu diametrul de 20 de centimentri, antiaderentă, unsă cu unt, apoi coaceţi prăjitura la temperatura de 180ºC, până ce marginile încep să se desprindă de vas.
Presăraţi prăjitura cu zahărul amestecat cu scorţişoară, apoi lăsaţi 5 minute la cuptor, pentru glazurare.

marți, 25 noiembrie 2014

BAIGLI CU NUCA SI MAC





Ingrediente;

1/2 kg faina, 250 gr margarina(unt), 3 galbenusuri, 50 gr zahar, drojdie cat o nuca,200 ml lapte, putina sare.

Umplutura cu nuca;
300 gr nuca macinata, 200gr zahar,100gr pesmet, 50 gr stafide, 300 ml apa, zahar vanilat 1 plic, zeama +razalitura de la 1/2 lamaie

Umplutura de mac;
300 gr.mac macinat, 200 gr zahar, 50 gr gris, 50 gr stafide, 300 ml lapte, zahar vanilat 1 plic, zeama + razalitura de la 1/2 lamaie


Mod de preparare;
Faina se amesteca cu margarina, dupa care adaugam galbenusurile ,maiaua facuta din drojdie ,zahar si o parte din lapte.Framantam bine adaugand putina sare si restul de lapte caldut.Aceasta framantare trebuie sa dureze pana simtim ca nu se mai lipeste de maini.Lasam aluatul la dospit 1 ora la temperatura camerei.
           
    Intre timp pregatim umpluturile(ambele au acelasi mod de preparare);
- cu nuca
  Se pregateste un sirop din zahar si apa (nu se fierbe mult, doar pana la ingrosare) dupa care adaugam
nuca, stafidele, zeama de lamaie, razalitura de lamaie, zahar vanilat si la urma daca compozitia este
mai moale adaugam pesmet pt. a absorbi plusul de umezeala.
- cu mac
   La fel procedam ca la umplutura cu nuca doar ca in loc de apa folosim lapte, iar pt. a absorbi plusul de umezeala in compozitie adaugam gris.

      Dupa ce a crescut aluatul, impartim in 4 parti egale.Le umplem cu umplutura, le rulam si le punem in tava.Mai lasam 20 minute la dospit  si intre timp ungem deasupra cu galbenus de ou.Desigur incalzim cuptorul la 180grade. Inainte de a baga baigli (cozonacii) in cuptor, vor fi intepati cu o scobitoare pe toate partile laterale.
       Primele 15-20 minute se vor coace la temperatura de 180 grade, dupa care reducem la 160 grade.